logo
Anita Stam
Over Anita
Nieuws
Wat is homeopathie
Orthomoleculaire
Darmtherapie
Insuline resistentie
Oestrogeendominantie
Praktijk info
Tarief consult
Waarborg Privacy
Contact
Vergoedingen 2022
Gastenboek

 

Het draait allemaal om hormonen

Oestrogeendominantie

 

Onlangs heeft u in het nieuws kunnen horen dat de vruchtbaarheid van de Nederlandse man snel verslechtert. Dit is op z'n minst  verontrustend nieuws en blijkt te worden veroorzaakt door stoffen uit het milieu die lijken op vrouwelijke oestrogenen. Jongetjes bij wie de mannelijke geslachtsorganen nog tot volwassenheid moeten ontwikkelen kunnen hierdoor problemen krijgen. Ook afwijkingen aan de geslachtorganen bij jongetjes komen vaker voor. 

Natuurlijk heeft ook het vrouwelijke hormoonstelsel  te lijden van deze lichaamsvervuilende stoffen. Doordat deze xeno-oestrogenen (xeno=vreemd) uit het milieu  via  voedsel, drinkwater, farmaceutische medicijnen en Bisfenol A uit plastic het lichaam van de vrouw binnenkomen, hechten ze aan op die organen die gevoelig zijn voor oestrogenen, dit zijn zoals te verwachten  de baarmoeder, de borsten maar ook de schildklierwerking kan hierdoor verstoord raken. 

Omdat het lichaam van een vrouw ook zelf oestrogenen aanmaakt,  in de periode voor de menopauze  zelfs nog wat extra kan zij hierdoor gemakkelijk in een oestrogeen dominante toestand komen. Hierbij blijven de oestrogenen continue te veel en te lang aanwezig.

Het biofeedback systeem dat er normaal voor zorgt dat de oestrogenen ook weer laag aanwezig zijn is verstoord. Klachten die hieruit kunnen ontstaan zijn: een onregelmatige menstruatie met veelal zware bloedingen, vocht vasthouden, opgezette en gevoelige borsten, cystes in de borsten, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en somberheid, gewichtstoename rond buik en heup, koude handen en voeten en hoofdpijnen die vooral  rond de menstruatie optreden. Dit zijn voor veel vrouwen heel herkenbare klachten.

Als je tussen de 40 en de 50 jaar bent en jezelf herkent in de bovenstaande klachten is de kans groot dat die klachten ontstaan doordat er in verhouding teveel oestrogenen aanwezig zijn. Daardoor is het hormonale evenwicht verstoord met klachten als gevolg. 

Tip: Groenten uit de Brassica familie helpen Oestrogenen af te breken,  hierdoor komen je hormonen weer meer in evenwicht.

Welke groenten zijn dat? Broccoli, bloemkool, spruitjes, paksoy, chinese kool maar ook de andere koolsoorten zijn familie van de Brassica's.

Ook knoflook, eieren, alfafa en andere gekiemde zaden helpen de lever bij dit specifieke probleem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Anita Stam Klassieke Homeopathie  | contact@anitastam.com