logo
Anita Stam
Over Anita
Nieuws
Wat is homeopathie
Orthomoleculaire
Darmtherapie
Insuline resistentie
Oestrogeendominantie
Praktijk info
Tarief consult
Waarborg Privacy
Contact
Vergoedingen 2022
Gastenboek

 

 

Insuline resistentie, drie hoofdmaaltijden geeft rust. 

 

Insulineresistentie, wat is dat ook alweer?  Even opfrissen! Het is een verstoorde suikerstofwisseling  waarbij de lichaamscellen minder gevoelig zijn geworden voor de opname van  suikers. Deze energie wordt dan opgeslagen als vet en dat is als eerste te zien aan het zwembandje rond de heupen. Meestal leidt dit proces tot toenemende vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsproblemen (kort lontje). Ook lichamelijk nemen de kans op klachten toe,  artrose, chronische spierklachten,  hoge bloeddruk, prostaatvergroting  en eierstokcystes hebben allen  hun oorsprong in insuline resistentie. De opsomming is lang niet compleet, maar de genoemde klachten laten wel zien dat insulineresistentie een degeneratieve invloed kan hebben op alle weefsels en cellen van het lichaam.

 

Beweging helpt enorm de insulineresistentie te verbeteren, naast wandelen en fietsen als duursport is het goed om elk uur even de hartslag flink omhoog te brengen, namelijk boven de 110 hartslagen per minuut. Maar alleen beweging is niet voldoende! Insulineresistente mensen sporten al vaak veel, maar afvallen en opbouwen van de conditie lukt soms moeizaam.

 

Wat dan nog meer doen? 

Een voedingspatroon volgen dat uit voedingsmiddelen bestaat die langzaamaan  worden opgenomen in het bloed zoals groenten, fruit - daar waar het kan liefst met schil. Ook het beperken van de frequentie tot 3 maaltijden per dag draagt bij aan het herstel. Dus geen tussendoortjes? Inderdaad, voor het herstel van deze verstoorde suikerstofwisseling is het beter geen tussendoortjes te eten maar het beperken tot drie hoofdmaaltijden per dag. Dat geeft rust in het lijf en rust in de suikerstofwisseling.

 

Hieronder vind je een paar suggesties voor een ontbijt, lunch of avondmaaltijd die stabiliserend werken op de bloedsuikerspiegel. 

 

Recepten:

 

Ontbijt voor 1 persoon

Yoghurt of kwark met zaden en gedroogd fruit

3dl yoghurt of kwark, 2 mandarijntjes, 4 gedroogde abrikozen, 1 el pompoenpitten, 1 el zonnebloempitten, 1 el gebroken lijnzaad, 1 handje amandelen.

Doe de yoghurt/kwark in een schaal, schil de mandarijnen en doe de partjes erbij. Knip de abrikozen met een schaar erboven in stukjes. Meng het lijnzaad, de pitten en de amandelen erdoor. 

Yoghurt werkt verkoelend. Dit kan in de winter minder prettig aanvoelen. Neem er daarom een kopje thee bij. Vooral specerijen of gemberthee werken verwarmend.

 

Lunch voor 2 personen

Witte bonen salade met tonijn 

Deze salade is voedzaam, snel klaar te maken en gemakkelijk mee te nemen naar het werk.

1 pot of blik grote witte bonen(ca. 400 gram), 1 blikje tonijn op olijfolie 9ca. 150 gram), 5 el citroensap, 2 el olijfolie, 2 tl provencaalse kruiden ( gedroogd), 150 gram gemende rauwkost.

Spoel de bonen even af met water en laat ze uitlekken en giet de olie van de tonijn. Doe de citroensap met de olie en de kruiden in een schaaltje. Schep er de bonen en de tonijn door. Breng de salade op smaak met peper. Lekker met een gemengde rauwkost, zoals van venkel of bleekselderij met kool.

 

Avondmaaltijd voor 4 personen

Geroosterde wintergroenten met kip

6 teentjes knoflook, 1 kip, 2 takjes rozemarijn, 4 takjes tijm, 2 takjes salie, 4 el olijfolie, 4 winterpenen, 2 preistronken, 1/2 grote knolselderij, 400 gram zoete aardappelen, 3 rode uien, zout en peper.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Pel de knoflook en hak 4 tenen knoflook fijn. Bestrooi de kip rondom en ook in de buikholte met zout en peper. Doe de takjes rozemarijn, tijm, en salie met de 2 hele tenen van de knoflook in de buik van de kip. Leg  de kip op het midden van een ingevette braadslee, schenk er wat van de olie over en zet hem in de oven. Schil ondertussen de winterpeen en snijd die in stukken van 3 cm. en was ze goed. Schil de knolselderij en snijd die in blokjes van 3 cm. Schil de aardappelen en snijd die in stukken. Pel de uien en snijd die in 4 parten. Doe alle groenten in een kom en schud die door elkaar met de rest van de olie en de gehakte knoflook. Leg de groenten en de aardappelen rond de kip en bak nog ongeveer 45 minuten totdat alles gaar is.

Schep tussentijds de groenten een paar keer om en schep wat van het bakvet over de kip.

 

Eet smakelijk!

Zoek je meer recepten? Google dan op paleo, insuline resistentie of oersterk.

 

 

Anita Stam Klassieke Homeopathie  | contact@anitastam.com